Rollator
Med en rollator bliver gangen ikke alene mere tryg og sikker, det bliver også nemmere at handle ind, gå en tur udendørs og ordne praktiske småopgaver i hjemmet. En rollator støtter nemlig ikke kun den, der bruger den i en sikker gang. Den tilbyder også opbevaring af indkøbsposer, flytning af service og andre ting fra køkkenet til stuen i hjemmet – eller kan tilbyde en siddeplads til at hvile sig på under gåturen.
Derfor bliver en rollator for mange end uundværlig del af hverdagen og et meget afholdt hjælpemiddel både ude og hjemme.
Samtidig er en rollator et af de mere billige hjælpemidler og nem at få fat i. Her på siden præsenterer vi dig for flere forskellige rollatorer og introducerer dig til de modeller, der findes på markedet. Dermed kan du nemt finde præcis den rollator, der passer til dig.
Flere slags rollatorer
En rollator er ikke bare en rollator, og der findes flere forskellige slags. Nogle modeller opfylder ganske vist flere formål på én gang, men grundlæggende findes følgende rollatorer på markedet.
Billig rollator
En billig rollator har – som typenavnet antyder – en lav anskaffelsespris og er derfor nem at få fat i, uanset økonomiske forhold. Ofte er kvaliteten af selve rollatoren og materialerne den er fremstillet af, også i den lavere ende.
En billig rollator egner sig derfor først og fremmest til dem, der måske kun har et midlertidigt behov eller kun sjældent får brug for en rollator andre steder end i hjemmet. Er det imidlertid tilfældet kan mange dog sagtens have glæde af en rollator i den billigere ende af prisskalaen. Særligt hvis der ikke er yderligere ønsker til modellen.
Let rollator
Som ældre kniber det af og til med kræfterne og derfor er det rart, hvis rollatoren er nem at trille med og løfte, hvis der skal forceres en kantsten eller et dørtrin. En let rollator løser netop denne udfordring, fordi den er fremstillet af lette materialer som carbon eller aluminium.
Ofte kan en let rollator desuden også klappes sammen, så den er nem at transportere.
Sammenklappelig rollator
Ligesom den lette rollator, er en sammenklappelig rollator nem at transportere rundt. I modsætning til en letvægtsrollator kan en regulær sammenklappelig rollator dog ofte fylde endnu mindre og er således ultrakompakt.
Det er en fordel, når rollatoren skal med i en personbil og dermed nemt kan passe ind i bagagerummet på selv små biler.
En rollator der nemt kan klappes sammen, er desuden også praktisk i forbindelse med offentlig transport eller hvis man som bruger skal fragte sin rollator ned fra første eller anden sal, når turen går ud i byen.
Udendørs rollator
En rollator til udendørs brug er opbygget, så den tåler alt slags vejr og står godt fast på underlaget, uanset om du færdes på grusstier eller fortove.
Derudover kan der være mange variationer i, hvordan en rollator af denne type er opbygget. Nogle er lette og elegante, mens andre er klassiske og mere robuste i deres udtryk. Mange udendørs rollatorer er desuden kombinationsmodeller, der også kan bruges indendørs.
Her er det dog værd at undersøge bredden på din valgte udendørs rollator, så du er sikker på, den kan køre gennem hjemmets døråbninger. Nogle modeller er nemlig en smule bredere end andre.
Indendørs rollator
Hvor en udendørs rollator i de fleste tilfælde også kan benyttes indenfor, er en indendørs rollator imidlertid en type, der kun er forbeholdt dette. Til gengæld er disse ofte specialdesignede til netop brugen indenfor.
Ofte er de smallere, så de nemt kan komme igennem døråbningerne og lette i opbygningen, så de er lette at køre over dørtrin med. Samtidig er de nemme at navigere med, så de kan dreje om egen akse, hvormed de også kan bruges i selv en trang indretning.
Nogle indendørs rollatorer har også særlige bakker monteret, der kan bruges under borddækning, oprydning og i andre praktiske situationer.
Vigtigt ved køb af rollator online
Det er nemt at foretage et køb af rollator online og udvalget er stort i denne webshop.
Når du skal vælge, hvilken rollator der skal sendes hjem til dig, er der dog 3 ting der er værd at være opmærksom på.
Bredden på den pågældende rollator
En rollator er ikke meget værd, hvis den ikke kan komme ind ad døren til entréen, elevatoren eller rundt i huset. De fleste rollatorer er fremstillet, så de passer til de fleste døråbninger – men bor du i et byggeri, hvor du ved afstanden mellem dørkarmene er mindre end normalt, er det vigtigt at tjekke bredden på din kommende rollator.
Muligheden for højdeindstilling
En rollator skal passe i højden til den, der skal bruge den. Langt de fleste rollatorer kan indstilles i højden, men minimums- og maksimumsindstillingerne kan variere. Er du høj eller meget lav, er det derfor især en god ide at tjekke, at den pågældende rollator passer til din højde.
Den maksimale belastningsvægt
De fleste bruger ikke kun rollatoren til at støtte sig til, når de går. Den bruges også til at transportere indkøbsposer eller at tage et siddende hvil på en gang imellem. Det skal din rollator kunne holde til – og selvom du måske ikke selv vejer alverden, kan en eventuel maksimalbelastning på 100 kilo hurtigt blive udnyttet, hvis der også skal være plads til et par tunge indkøbsposer. Vælg derfor gerne en rollator med en minimumsbelastning på 120 kilo eller mere, hvis du har brug for dét.
Korrekt indstilling af rollator
Hvis en rollator skal hjælpe bedst muligt, er det vigtigt, den er indstillet korrekt. De fleste har sikkert et billede i hovedet af en ældre kvinde eller mand, der går let foroverbøjet over deres rollator – men det er imidlertid ikke den korrekte holdning under gang med en rollator.
Derimod skal man som bruger kunne stå med rank ryg, når hænderne hviler naturligt på rollatorens håndtag. Ellers belastes ryggen og lænden unødigt og eventuelle skavanker her bliver forværrede.
Den korrekte højde på en rollator findes ved at stille sig med armene hængende afslappet ned langs siden og skubbe håndtagene på rollatoren op eller ned, så de befinder sig ud for håndleddene. Det kan være en god idé at få hjælp til opgaven, hvis det er muligt.
Prøvekør herefter din rollator. Slapper du af i armene og står du oprejst under gangen, er din rollator indstillet korrekt. Spænder du i skuldrene skal håndtagene lidt længere ned. Skal du bukke dig en smule forover, når du går, skal de i stedet justeres en smule opad.